Antimicrobiële resistentie voorkomen en verspreiding bestrijden

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) is in 2016 de regionale aanpak antibioticaresistentie (ABR) gestart. Een belangrijk onderdeel van deze aanpak was de oprichting van tien regionale zorgnetwerken ABR met als doel antibioticaresistentie te voorkomen en verspreiding te bestrijden op regionaal niveau. Vanaf 2024 focussen de zorgnetwerken zich op antimicrobiële resistentie. Ons zorgnetwerk is één van de tien netwerken. Binnen het netwerk werken we volop samen met onze ketenpartners.

Wat is een regionaal zorgnetwerk AMR?

Een regionaal zorgnetwerk AMR is een samenwerkingsverband tussen verschillende zorginstellingen, organisaties en zorgprofessionals in een regio.

Het doel is infectiepreventie te verbeteren, antimicrobiële resistentie te voorkomen en verspreiding hiervan te bestrijden op regionaal niveau. De regionale samenwerking is van belang, want antimicrobiële resistentie blijft niet beperkt tot één persoon of zorginstelling. (Resistente) Micro-organismen verplaatsen zich, onder andere door de beweging van personen, tussen bijvoorbeeld ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Voor patiënten geldt dat zij zich vooral bewegen binnen een regio, minder tussen regio’s. Regionale zorgnetwerken zijn daarom een logische keuze.

Generated with Avocode.Rectangle 207Rectangle 206Rectangle 205Rectangle 204Rectangle 203Path 725Group 1521Path 725Rectangle 203Rectangle 204Rectangle 205Rectangle 206Rectangle 207Alleen samen kunnen we zorgen voor minder verspreiding van infecties
Generated with Avocode.Rectangle 207Rectangle 206Rectangle 205Rectangle 204Rectangle 203Path 725Group 1521Path 725Rectangle 203Rectangle 204Rectangle 205Rectangle 206Rectangle 207Gun onze kinderen ook een toekomst, geef antibioticaresistentie geen kans
Generated with Avocode.Rectangle 207Rectangle 206Rectangle 205Rectangle 204Rectangle 203Path 725Group 1521Path 725Rectangle 203Rectangle 204Rectangle 205Rectangle 206Rectangle 207Thuis, op het werk of op school; handen wassen is de basis van goede hygiëne

Wat doen de zorgnetwerken?

De belangrijkste taak van de zorgnetwerken is het stimuleren van de samenwerking in de regionale zorgketen. Daarnaast voeren ze onder andere de volgende taken uit:

  • Het betrekken van zorginstellingen, organisaties en zorgprofessionals binnen het regionale netwerk en deelname aan landelijke surveillance.
  • Het opstellen van een regionaal risicoprofiel en het daarop aanpassen van de beheersmaatregelen.
  • Het beschikbaar maken van gegevens van periodieke prevalentiemetingen naar dragerschap van
    bijzonder resistente micro-organismen (BRMO).
  • Het verzorgen van deskundigheidsbevordering door het organiseren van bij- en nascholing.
  • Het verkrijgen van inzicht in de mate van implementatie van infectiepreventiemaatregelen in de zorginstellingen en bij andere zorgaanbieders.
  • Het streven naar een identieke en reproduceerbare manier van het voeren van audits.
  • Transparantie faciliteren en communicatie over de aanwezigheid van BRMO in de regio.
  • Advisering bij bestrijdingsmaatregelen.
  • Een effectief en transparant beleid ten aanzien van antimicrobial stewardship.
  • Afstemming en uitwisselen van het regionale beleid en de uitkomsten daarvan op landelijk niveau.

Deze taken zijn verwerkt in een vijftal thema’s waar wij de komende jaren aan werken.

Wat is de missie van ons netwerk?

De missie van AMR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle is het voorkomen van vermijdbare schade aan én sterfte van patiënten ten gevolge van infecties door resistente bacteriën in Euregio-Zwolle. Dit doen wij door middel van het zo veel mogelijk beheersen van de verdere ontwikkeling en verspreiding van (multi)-resisentie, zodat ook in de toekomst effectieve behandeling van infecties met antibiotica mogelijk blijft.

Wat is onze ambitie?

We zetten als regio in op de preventie van zorginfecties en de verspreiding daarvan. Daarmee voorkomen we onnodige inzet van antibiotica en daardoor uitbreiding van antibioticaresistentie. Het startpunt voor onze acties in AMR bestrijding is een stevig fundament van regiodekkende surveillance, adequate inzet van diagnostiek en juist antibioticagebruik in Euregio-Zwolle. Bij uitbraken zijn wij het kenniscentrum voor betrokken organisaties.

Wie zijn betrokken bij een Regionaal Zorgnetwerk AMR?

De minister van VWS heeft in elk zorgnetwerk een (academisch) ziekenhuis aangewezen dat alle relevante partijen (cure, care en publieke gezondheid) bij elkaar brengt in een zogenoemde stuurgroep. Voor onze regio is dat Isala in Zwolle.

Deze regionale stuurgroep zet een regionaal coördinatieteam op voor de uitvoering en coördinatie van de taken van het Regionale Zorgnetwerk AMR.

Dit team bestaat uit verschillende professionals: een arts-microbioloog, arts maatschappij en gezondheid, deskundige infectiepreventie, internist-infectioloog, specialist ouderengeneeskunde, huisarts en datamanager en/of epidemioloog.

Regionaal risicoprofiel

In het risicoprofiel (2019) van de AMR-regio Euregio-Zwolle zijn risico’s op het gebied van het ontstaan van antimicrobiële resistentie (en daarnaast in mindere mate van zorggerelateerde infecties) in kaart gebracht. Bij het bepalen van de risico’s, is gekeken hoe de regio zich verhoudt tot de rest van Nederland en daarnaast is binnen de regio gekeken waar de risico’s het grootst zijn. Bekijk het risicoprofiel 

©2024 ABR Zorgnetwerk